Waterlogic diskuterer risikoen ved flaskevand og, hvordan en vandautomat kan være en bedre mulighed for folk, som leder efter drikkevand af højere kvalitet.
Med et årligt salg på over $64 milliarder, vil producenterne af flaskevand gerne overbevise offentligheden om, at flaskevand ikke kun er renere end postevand, men også sundere. Sandheden er dog, at flaskevand kan være en sundhedsrisiko.
Forskere fra State University of New York fandt, at 93 % af verdens flaskevand indeholder mikroplastik, som du indtager når du drikker vandet. Undersøgelser udført af Department of Enviromental Services i New Hampshire har for nyligt fundet ud af, at der skadelige mængder menneskabte kemikalier i de flasker med vand, som er blevet solgt i CVS, Whole Foods og Market Basket. Det har resulteret i, at ældre, gravide og unge mennesker har undgået det. En tysk undersøgelse har identificeret op mod 25.000 forskellige kemikalier i flaskevand – hvoraf mange findes i en sådan mængde, at de kan påvirke hormonbalancen hos mennesker.
Den landsdækkende grundvandsovervågning, GRUMO, er en del af Miljøstyrelsens Nationale Overvågningsprogram, som nøje holder øje med, hvordan det danske grundvand opfører sig. Der er netop blevet offentliggjort en rapport som viser, at nitratindholdet mellem Djursland og Nordjylland i mange år har været højt, men stabilt. Danmark er et af de lande i verden, hvor man dækker en stor del af vandforbruget med grundvand. Pesticider fra landbruget har i de seneste år også påvirket drikkevandet, og selvom grænseværdierne bliver overholdt, så mener mange eksperter, at de bør sænkes. Grænsen blev fastsat til det mindste, som man kunne måle på daværende tidspunkt; 0,1 mikrogram per. Liter, mens man i dag kan måle koncentrationer, som er 10 gange så lave.
Hvor kommer flaskevand fra?
Danmark har noget af det reneste drikkevand i verden, men alligevel bliver der solgt store mængder vand på flaske. I 2007 lavede Aftonbladet en undersøgelse af 13 mineralvand, som viste at 5 ud af de 13 mineralvand overskred de lovlige mængder af salt, flour, kalcium og magnesium i Sverige. Det er ikke utænkeligt, fordi flaskevand kan være på lager i op til et år, før det bliver drukket. Det giver bakterierne god tid til at formere sig i det stillestående vand.
En anden udfordring er, at kildevand reelt set er grundvand der tappes på flaske. Grundvandet og vandværkerne skal overholde nogle meget strenge direktiver, som stiller krav til, hvor rent vandet skal være. Når grundvandet er tappet på flaske og emballeret skal det overholde fødevarelovgivningen, som er mindre streng end drikkevandsdirektivet.
Derfor er det ikke utænkeligt, at selv store brands indenfor flaskevandsbranchen leverer flaskevand, som indeholder vandbårne sygdomme.
Flaskevand kan påvirke dit helbred og miljøet
Flaskevand og BPA
BPA står for Bisphenol A. Det er et industrielt kemikalie, som bliver brugt i plastikproduktionen og findes ofte i plastikflasker. Undersøgelser viser, at BPA kan blive overført til væske. Hvis dette sker, så kan det medføre hormonelle forstyrrelser hos mennesker og påvirke hjernen udvikling hos et foster og unge børn, medføre adfærdsændringer, problemer med reproduktion og øget blodtryk og hjertesygdomme.
Kemikalier i vandflasker
Kemikalierne som er i din vandflaske vil afhænge af, hvilken type plastik den består af. Du skal se på tallet i genanvendelsesikonet på flasken for at se, om du er i lav eller høj risiko. Plastik #1 (PET – Polyehylene terephtalate) er den mest almindelige i flaskevand og udgør ingen kendt risiko for mennesker. Plastik #2 (HDPE – high density polyethylene), #4 (LDPE – low-density polyehylene) og #5 (PP-polypropylene) er også af lav risiko.
Plastik #7 indeholder som regel BPA og derfor er det bedst at undgå det. Denne type plastik bliver som regel brugt i flasker i udlandet som indeholder 5-gallon, svarende til 22 liter. Selv, hvis en plastikbeholder ikke indeholder BPA, så er der en risiko for, at den indeholder phthalates.
BPA er primært reguleret ift. Kasseboner og sutteskjold. Der har siden 2010 været forbud mod at bruge BPA i produkter, som vil blive brugt at børn under 3 år, mens det fra 2020 vil være forbudt at producere boner, som indeholder BPA.Vand på flaske og naturen
Plastikflasken er blevet den primære fjende for vores generation. Vi køber op mod 1 million vandflasker hvert eneste minut, hvoraf 90 % ender i verdenshavene efter de er blevet brugt én eneste gang. Som om den tydelig forurening ikke var nok, så er karbonaftrykket fra at producere flaskevand enormt; processen, hvor man skal lave flasken, opbevare, transportere og den efterfølgende genanvendelse af de tomme beholdere.
Tre grunde til at skifte til filtreret vand
1. 99,9999 % bakteriefri – reguleringerne for at teste bakterieindholdet i flaskevand er ikke nær så strenge, som de reguleringer der er omkring postevand. Derfor kan man blive udsat for en større mængde urenheder. De bedste vandautomater sørger i stedet for at levere vand, som er 99,999 % fri for bakterier.
2. Kildevand er det samme vand, der kommer ud af vandhanen – Det danske kildevand kommer hovedsageligt fra 10 boringer omkring Brande, så derfor vil man drikke det samme vand fra flasken, som hvis man åbnede en vandhane i området.
3. 3 for 1 – det kræver 3 liter vand at producere 1 liter flaskevand. Derfor spilder man en ressource, som man kunne have tappet fra hanen.Hvordan en vanddispenser af høj kvalitet løser problemet
En vanddispenser af høj kvalitet til kontoret er den eneste rigtige løsning for dem, som gerne vil tilbyde sine medarbejdere rent, frisk vand. Det avancerede karbonfilter sørger for at fjerne uønskede urenheder som klorin, blå, pesticider og andre uønskede partikler. UV filtret er en kemifri proces, som fjerner potentielle urenheder og bakterier, såsom E. coli, Salmonella og Hepatitis.
Kontorer kan spare mellem 30 og 70 % ved at skifte til en flaskeløs løsning, som er en holdbar løsning for selv store kontorer. Derved undgår du levering, administrering og opbevaring af plastikflasker.