• Få et tilbud
  • Idag har Waterlogic på verdensbasis sparet planeten for engangs-plastflasker

    Pesticider siver ned i vores grundvand

    Sendt af ,
    Pesticider siver ned i vores grundvand

    Vand er et af de vigtigste virkemidler til et sundt liv og en effektiv arbejdsdag. Så hvad sker der, hvis vores opfattelse af vandets sundhed forringes, og vi begynder at drikke mindre vand? I dette indlæg kan du blive klogere på, hvorfor der er pesticider i vandet, hvad det betyder, og hvordan du sikrer, at folk på din arbejdsplads fortsat kan drikke masser af rent vand.

    Sprøjtegifte og pesticider er ikke umiddelbart ord, man har lyst til at sætte i forbindelse med noget, man indtager. Men de sidste par år har netop de to ord været med til at ændre det lettere forvrængede billede, mange har af vores grundvand her i Danmark.

    Vi bliver konstant gjort opmærksomme på, hvad der er godt og mindre godt at proppe i munden, hvis vi vil være sunde, slanke og ikke mindst effektive i hverdagen. Det er en videnskab, hvad vi må, bør og skal indtage. Men det er nok de færreste, der førhen har betvivlet det gode i vand. Vand har altid været en sikker vinder i sundhedslotteriet. Og det har altid været vores privilegium som danskere at kunne åbne for den kolde hane og nyde et glas vand uden den mindste grund til bekymring. Men nu skal vi, også her, pludselig til at være opmærksomme.

    Lad ikke dårligt grundvand ødelægge effektiviteten på din arbejdsplads

    Vi danskere har en forestilling om, at vores grundvand er noget af det bedste og reneste, der findes. Men de sidste års fund af pesticider har for alvor afsløret, at dette ikke helt er tilfældet. Alene de sidste fem år er der fundet pesticider over grænseværdien – altså de kvalitetskrav som Miljøstyrelsen sætter – i 450 drikkevandsboringer landet over oplyser DR.

    Kilden til pesticiderne er de sprøjtegifte, vores landmænd bruger til at dyrke deres jord. Når landmændene sprøjter deres marker, bruger de pesticider, og nogle af de pesticider kan sive med regnvandet ned i jorden og i værste tilfælde helt ned i grundvandet.

    På trods af pesticidrester, har vi i Danmark nogle lave grænseværdier for vandet, og vores vand er altså ifølge BT ikke decideret dårligt eller sundhedsskadeligt. Men det er heller ikke så godt, som vi hidtil har gået og troet.

    Der er brug for masser af vand i hverdagen

    Selvom det ikke lyder rart med pesticider, så kan vi jo altså ikke stoppe med at drikke vand fra den ene dag til den anden. Vi har brug for vand – ikke mindst for at leve – men lige så meget for at fungere godt i hverdagen. Det gælder for eksempel på arbejdspladsen, hvor vores effektivitet i høj grad påvirkes af, hvor hydrerede vi er. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi fortsætter med at drikke masser af vand. Og helst så rent og sundt vand som muligt. Så hvad er løsningen?

    Sprøjteforbud er den langsigtede løsning

    Da der er tale om pesticidrester og ”fortidens syndere”, som for eksempel kommer fra landbruget, kræver løsningen i bund og grund, at vi ikke bruger de pesticider over jorden, hvis vi skal undgå, at de siver ned i jorden og grundvandet. Derfor præsenterede regeringen i januar 2019 en ny aftale, der forbyder brugen af sprøjtegifte i boringsnære beskyttelsesområder – altså arealer omkring landets vandboringer, der skal beskyttes mod nedsivning af pesticider.

    Sprøjteforbuddet er helt sikkert et skridt i den rigtige retning mod at sikre renere grundvand i fremtiden. Problemet her og nu er, at de pesticidrester, der findes i dag, kommer fra fortiden. Derfor kan sprøjteforbud og flere tests altså ikke garantere, at vandet bliver helt rent.

    Vanddispensere sikrer et større og sundere indtag af vand

    Et bedre arbejdsmiljø og en højere effektivitet kræver, at vi drikker nok vand – og helst vand, der kommer fra et sundt og rent miljø. En anden løsning er derfor at anvende vanddispensere, der renser og filtrerer vandet, inden det kommer ud af hanen. I Waterlogics vanddispensere løber vandet gennem filtrer, der renser vandet for alle de dårlige stoffer, men fastholder de gode mineraler. Og det er altså den sikreste vej til at undgå pesticidrester helt.

    Samtidig viser erfaringen, at når vandet er let tilgængeligt i den rette temperatur, så drikker vi faktisk mere af det. Det betyder, at vanddispenserne både sikrer rent vand samtidig med, at de inviterer til at drikke mere vand – og det giver os en sundere og mere effektiv hverdag. Se mere om, hvordan Waterlogics vanddispensere sikrer, at dit drikkevand er rent og sundt i videoen nedenfor.

    Læs mere om en Waterlogic vandkøler her