• Få et tilbud
 • Idag har Waterlogic på verdensbasis sparet planeten for engangs-plastflasker

  Problemet med mangel på vand og løsningen

  Sendt af ,
  Problemet med mangel på vand og løsningen

  Vandmangel er et af nutidens væsentligste problemer. På grund af forhold som forurening, klimaforandringer, overbefolkning og overforbrug eller misbrug af ressourcer, er store dele af verden efterladt uden livsnødvendigt vand. Miljøbevidste enkeltpersoner og organisationer rundt omkring i verden skaber opmærksomhed om, hvordan problemet kan løses og en sund fremtid sikres.

  Fremskrivninger

  Hvor stor er vandmanglen helt præcis? Institut for Verdens Ressourcer har estimeret at 33 lande vil stå over for en vandkrise i 2040. Disse er lande i risikozonen og ligger hovedsageligt i Afrika og Mellemøsten. UNICEF’s fremskrivninger viser at 9 millioner mennesker i Etiopien vil mangle sikkert drikkevand allerede ved slutningen af 2017.

  Blandt verdens lande med størst vandmangel er:

  • Botswana
  • Chile
  • Estland
  • Namibia

  Vandmangel er imidlertid ikke udelukkende et problem i udviklingslandene. Mange områder i USA, heriblandt Californien, oplever skovbrande og vandmangel på grund af tørt vejr og klimaændringer.

  Den afgørende betydning af rent vand

  Vigtigheden af en ren vandforsyning kan ikke understreges ofte nok. UNICEF estimerer at ved slutningen af 2040 kan hele dvære påvirket af vandmangel.

  Konsekvenserne af vandmangel

  Vand er afgørende for en sund væskebalance, der hjælper kroppens elektrolytter. Og Electrolytes er væsentlige for mange af kroppens funktioner, lige fra funktioner i musklerne til funktioner i blodet.

  Sécheresse

  En af farerne ved vandmangel er dehydrering. Dehydrering kan interessant nok både føre til forstoppelse og diarré. Forstoppelse opstår når der er mangel på vand i systemet, mens diarré ofte forårsages af sygdomme, der florerer voldsomt i områder med vandmangel. Både forstoppelse og diarré vedrører problemer med optagelsen af vitaminer og mineraler.

  Desuden kan utilstrækkelig hydrering også gøre det svært at holde fokus. I varmt vejr kan dehydrering reducere din koncentrationsevne med hele 25%, hvilket er ret betydeligt.

  Mangel på vand bidrager også direkte til uhygiejniske levevilkår, der så fører til sygdomme som diarré, kolera, dysenteri, tyfus og polio. Ifølge WHO drikker 1,8 milliarder mennesker vand, der er forurenet af enten menneskeligt eller animalsk affald. På verdensplan er 502.000 mennesker døde af diarré, som har haft årsag i forurenet vand.

  Vand bruges også til at dyrke den mad, vi spiser. Uden tilstrækkeligt vand er mangel på fødevarer næsten uundgåeligt. Det vil særligt have en skadelig effekt på børn, da det kan føre til alt fra sygdom til manglende ydeevne og deltagelse i skolen. Børn i tørkeramte områder har endnu flere udfordringer, der truer deres skolegang. De vil ofte være nødstedte til at finde vand til deres familier i stedet for at gå i skole. Det betyder at de aldrig får lært færdigheder, der kunne have givet dem en lysere fremtid med økonomisk sikkerhed.

  Årsagerne til vandmangel

  For at forbedre verdens vandforsyning må vi tage hastige skridt i at reducere årsagerne til vandmangel. Årsagerne omfatter:

  Klimaændringer og restriktioner

  Klimaændringer, der er forårsaget af naturlige og menneskeskabte CO2-udledninger, forurener vandafstrømning og skaber tørke. De cykliske tørkeforhold i Californien mellem 2014 og begyndelsen af 2017 har ført til stramme vandrestriktioner, der har til formål at bevare ressourcer, for at beskytte indbyggere mod de førnævnte helbredsrisici.

  Luft- og vandforurening

  Forurening spiller også en rolle i både klimaændringer og vandmangel. Hvis en vandkilde er forurenet af et olieudslip eller en luftbåren forurening, kan den ikke bruges til drikkevand.

  Økonomi og øget efterspørgsel

  Når økonomi og overbefolkning kommer ind i billedet, kompliceres problemet med vandmangel yderligere. Den øgede efterspørgsel efter vand reducerer naturligvis forsyningen. Det er især problematisk, da vi i forvejen har store udfordringer i forbindelse med vandforsyning.

  Hvad gør vi for at hjælpe?

  Heldigvis er situationen ikke helt så dyster. Nogle statistikker viser fremgang.

  Eksempelvis havde flere mennesker adgang til bedre vand i 2015 end i 1990. WHO spiller en stor rolle i kampen mod vandmangel. De tester midler til behandling af vand og vurderer deres evne til at beskytte mod sygdomme. De arbejder også på at implementere love omkring rent vand, fremme politik om adgang til rent vand, og holder øje med brugen af produkter til behandling af vand.

  Pénurie d'eau

  Du kan selv hjælpe til med at bremse klimaændringerne ved at spare på dit eget vandforbrug og følge andre miljøvenlige metoder til at reducere dit CO2-udspil.

  Du kan kæmpe imod vandmanglen ved at bruge genanvendelige vandflasker, eller få installeret en vandkøler, der ikke bruger flasker, men er koblet på bygningens vandforsyningen. En vandkøler, der ikke bruger flasker, bevarer ressourcer og reducer CO2-udledning i forbindelse med fabriksfremstilling af plastik. Blandt andet bruges en stor mængde vand i fremstillingen af plastik. Desuden kan kasserede flasker udlede skadelige kemikalier i jorden, der øger risikoen for forurenede vandkilder.

  Ydermere kan et lækkende toilet spilde mere end 700 liter vand hver dag! Derfor er det vigtigt at tjekke dit toilet, dine vandhaner og bruser for utætheder, så du ikke spilder dyrebart vand og penge. Hvis du opdager nogen utæthed bør du selv udskifte armaturet eller kontakte en blikkenslager. Du kan selv tjekke dit toilet på få minutter. Det gør du ved at hælde frugtfarve i toilettets tank, så vandet tydeligt bliver farvet. Udfør disse tjeks flere gange om året. Hvis du synes det er nødvendigt, kan du også anmode om en detaljeret rapport over dit vandforbrug fra dit forsyningsselskab.

  At kigge nærmere på solceller kan også være en god ide, både for boligejere og landmænd, der skal tilpasse sig uberegnelige vejrforhold. Ved at bruge solenergi reducerer du ikke kun din afhængighed af fossile brændstoffer, der bidrager til klimaændringer og forurening, men du sparer også på udgifter til strøm.

  En anden ting du kan gøre, er at bruge smarte kunstvandingsmetoder hjemme i din egen have. Du kan betydeligt reducere dit vandforbrug (samt din vandregning) ved at bruge regnvand og drypvanding til at vande dine planter.

  Husk på at enhver persons indsats gør en forskel, og bevidsthed er første skridt mod at løse det globale problem med vandmangel.