Idag har Waterlogic på verdensbasis sparet planeten for engangs-plastflasker

Hvor meget vand skal du drikke om dagen og hvorfor

Sendt af ,
Hvor meget vand skal du drikke om dagen og hvorfor

Meningerne er mange, men den gængse opfattelse er omkring 2 liter pr dag. Det svarer ofte til 8 glas fordelt ud på hele dagen. Hvorfor drikke så meget? Vi ser nærmere på 2 gode grunde og hvordan du når derop.

Dehydrerings indflydelse på din hjerne og dit energiniveau

Din krop har brug for vand for at fungere. Specielt din hjernefunktion og dit generelle energiniveau kan mærke, hvis du ikke får nok vand. Et studie viser, at et vandtab på kun 1,36% f.eks. efter motion havde en indflydelse på unge kvinders humør, koncentration og frekvensen af hovedpine. Andre studier viste, at et væsketab på 1-3% af en persons kropsvægt har indflydelse på flere funktioner i hjernen. Bare en enkelt procent af din krops kropsvægt er selvfølgelig en ret stor mængde vand, som du ofte kun mister i høj varme eller når du dyrker meget sport. Men det viser vigtigheden af at holde sig hydreret.

Det er ikke kun din hjerne, der har brug for vand. Det har dine andre organer og kropsfunktioner også. Vi har tidligere skrevet om, hvilken effekt vand har for dit immunforsvar, hvordan vand hjælper dine organer og hvordan dit vandindtag påvirker dit udseende.

Hvor meget vand skal du drikke om dagen og hvorfor

Vands indflydelse på din vægt og vægttab

Det er måske ikke rocket science, men at drikke mere vand betyder, at du føler dig mæt længere. At drikke vand inden et måltid gør også, at du spiser mindre og derfor får færre kalorier. Og det kan selvfølgelig hjælpe mod et vægttab. Nogle studier viser også, at et større vandindtag kan øge din forbrænding midlertidigt med op mod 24-30%. Et studie viste blandt andet, at den gruppe, som drak 500 ml vand inden hvert måltid, tabte 44% mere over 12 uger end den gruppe, som ikke gjorde.

Nogle tager vands effekt på vægten til ekstremer og begynder vandkure, hvor de kun må drikke vand i flere dage. 1-3 dages vandkur kan gavne kroppen ved at rense ud eller give et hurtigt vægttab, men vedvarende vandkur kan skade kroppen og helbredet. Det kan også føre til dehydrering, hvis du ikke øger dit vandindtag under kuren, da 20-30% af dit vandindtag normalt kommer fra maden. Øger du for meget, kan det i stedet føre til overhydrering, hvor du får skyllet for mange næringsstoffer og salte ud af kroppen.

Hvornår og hvad skal du drikke?

Nogle studier siger, at du først føler dig tørstig, når du har mistet ca 2-3% af kroppens væske og som vi skrev længere oppe, giver det allerede problemer med hjernens funktioner. Andre studier siger det modsatte, nemlig at din tørst refleks er meget pålidelig, så bare drik når du er tørstig.

Uanset om du drikker, når du er tørstig eller regelmæssigt i løbet af dagen, er det vigtigt at drikke en god mængde vand. Samtidig skal du øge dit indtag, når du sveder meget – altså når det er varmt eller du dyrker sport. Du skal også drikke mere, når du ammer, har diarré eller kaster op, for her mister du også væske. Med alderen mister du evnen til at føle tørst, så det er godt at opbygge en god rutine.

Når det kommer til, hvad du skal drikke, er svaret meget bredt. Vand er måske nok bedst til at opretholde din væskebalance, men madvarer og andre drikkevarer indeholder også vand, som kroppen optager på sin vej mod udgangen. Madvarer tæller ikke imod de 2 liter væske om dagen, men ikke-alkoholiske drikke som kaffe, te, sodavand, juice og mælk tæller med. Du kan også pifte dit vand op med frugt og grønt eller lave det til lækker varm eller kold tisane.

Hvordan får du let drukket mere vand? Med en vanddispenser fra Waterlogic selvfølgelig! Læs med på, hvordan du kan få glæde af en vanddispenser på arbejdspladsen og om vores berøringsfrie vanddispensere med pedalfunktion.

Vandautomat
Er det på tide at overveje at investere i en vandautomater?