Det er svært at forestille sig, at der ikke fandtes plastik for 100 år siden når man ser, hvor stor del plastik er af vores liv i dag.
I de seneste 70 år har vi produceret 8.3 milliarder tons plastik, som ikke kan nedbrydes. Det vil ende i deponi, søer og på strande rundt om i verden. 8.3 milliarder tons. For at sætte det i perspektiv, vil det svare til 882.000 stk. Eiffel Tårne i plastik, som er næsten umulig at forestille sig.
Epidemien er et problem, som er ufatteligt vidtrækkende. Caroline Power, en verdenskendt undervandsfotograf, har taget chokerende billeder af den enorme mængde plastik, som finde i Caribien. Her flyder plastikprodukter, som flasker, engangsbestik og plastikkopper, rundt og dækker for det smukke blå vand, som under plastikken er krystalklart.
Carolines billeder har opildnet hendes følgerskare på de sociale medier og har kastet et livsnødvendigt lys over et problem, som bedst kan beskrives som en planetarisk krise. Konsekvenserne kan være uoverskuelige for dyrene, som lever i områderne. Så sent som i sidste uge blev overskrifterne på mange aviser verden over prydet af et billede af en hummer, der blev fanget af canadiske fiskere, som havde et Pepsi logo imprægneret på kloen. Det giver et meget godt billede af, hvor meget den store mængde plastik påvirker dyrelivet i oceanerne.
Hvor meget plastikaffald producerer mennesker?
Danmark lægger hvert år mere og mere fokus på genanvendelse. Lige nu bliver 31 % af vores plastik sendt til genanvendelse, hvilket placerer Danmark på en 8. plads over lande i Europa, som genanvender mest af vores plastik. Danmark placerer sig dog også på en 4. plads i Europa over plastikforbrug per indbygger.
Undersøgelser, som University of California gennemførte tidligere sidste år, viser, at 6.3 milliarder tons ud af de 8.3 milliarder tons plastik, som vi har produceret, ikke bliver genanvendt. Hvad der er mere foruroligende er, at 79 % af plastikken ender i deponier eller i naturen. Forskernes bedste estimater viser, at vi vil have produceret 12 milliarder tons plastik i 2050.
Ved løbende at forbedre vores viden om de langsigtede fordele ved genanvendelse og ved at ændre vores adfærd, kan vi skabe en miljøvenlig fremtid.
Hvor mange plastikflasker produceres egentligt?
Der blev solgt 480 milliarder flasker i 2016. Det betyder, at der hvert eneste minut bliver produceret en million flasker. Den enorme mængde flasker er en af de primære årsager til vores miljømæssige udfordringer.
Hvor meget påvirker flaskerne vores verdenshave?
Mange lande har svært ved at håndtere den mængde affald, som bliver genereret. Danmark har stadig en stor opgave foran sig, fordi vi er én af de lande i Europa, som producerer mest plastikaffald, men vi er ikke blandt de bedste til at genanvende. Nogle af de lande i verden, som er dårligst til at håndtere deres affald er Kina, Indonesien, Filippinerne, Vietnam og Sri Lanka – og det er også de lande, som bidrager mest til, at affaldet ender i havene.
Hvor lang tid tager det at nedbryde plastik?
Sammenlignet med andet affald som flamingo og aluminium, så tager plastik flere generationer om at blive nedbrudt. Plastikflasker tager op mod 450 år om at blive nedbrudt – og det er derfor, at det nødvendigt, at vi bliver undervist i emnet.
Hvordan ser fremtiden ud?
Det som gør ovenstående fakta ildevarslende er, at situationen vil blive værre før den bliver bedre. Efterspørgslen på flaskevand i USA fortsætter med at stige. I 2016 blev der solgt mere vand på flaske end sodavand. Det er et skridt fremad i forhold til at bekæmpe overvægt og den fedmeepidemi, som USA i mange år har haft problemer med. Men, det er absolut et skridt i den forkerte retning, når man tager miljøet i betragtning.
Alt er dog ikke tabt. Der er mange, som aktivt vil reducere deres plastikforbrug og derved deres indvirkning på miljøet. I Danmark og Australien kan man deltage i genanvendelsesprogrammer. Her findes eksempelvis pantprogrammet, som betaler forbrugeren for at returnere deres plastikflasker til supermarkedet eller deres lokale kiosker, hvor de til gengæld får kontanter eller kredit i butikken.
Der findes et utal af aktiviteter nationalt, som har til formål at reducere mængden af plastikaffald. Pantsystemet er blot en enkelt af dem, som arbejder på at håndtere den plast, som er blevet brugt. Der er mange organisationer, som arbejder målrettet med at fjerner behovet for plastikemballage i vores hverdag, og en miljøvenlig fremtid kræver en kombination af en reaktiv og proaktiv tilgang, hvor vi både begrænser og håndterer plastikken rigtigt.
De generelle affaldsråd lyder på:
- Tag ansvar for dit eget affald
- Undersøg dit forbrugsmønster og se, hvor du kan optimere
- Reducer mængden af engangsplastik, såsom plastikposer, sugerør og bestik
Der er opstået en generel konsensus om, at man skal behandle miljøet på en ordentlig måde – og det første skridt mod forandring er at være klar over, at der er et problem.
Hvordan kan vi hjælpe?
Waterlogic har kunder i 13 lande og vi forstår, hvor vigtigt det er at reducere mængden af plastikaffald på kloden. Vi har ikke kun dedikeret os til at reducere mængden af plastik ved at tilbyde flaskefrie produkter, men vi underviser også enkeltpersoner og virksomheder i, hvordan man bedst muligt håndterer sit affald og reducerer sit plastikforbrug.
Det er derfor vi jævnligt publicerer artikler, som skal informere om, hvilken miljømæssig konsekvens vores plastikforbrug har for kloden. Vi kommer også med råd og vejledning om, hvordan du selv kan reducere dit plastikforbrug i privaten og på din arbejdsplads.
Herunder kan du se nogle artikler, som kan tage dit ét skridt tættere mod et renere ocean:
- 29 skræmmende fakta om global vandforurenin
- Reducer brugen af plastik på arbejdspladsen
- Hvor stor er manglen på vand? Problemet og løsningen