Af Mark Taylor, Group CCO, Waterlogic
Det seneste år har fokus hos mange været på ganske enkelt at komme igennem dagene, ugerne og månederne under den globale pandemi. Forståeligt nok er de fleste andre problemer gledet i baggrunden. En krise er dog fortsat med at vokse uden den store opmærksomhed – kampen mod uret for at redde vores klode.
Selvom mange har følt sig mest trygge ved at drikke vand fra en forsejlet flaske grundet pandemien, er det tid til at minde dem om, at det er muligt at levere filtreret og renset vand, som er sikkert at drikke, fra en vandautomat. Faktisk har læger senest bekræftet over for offentligheden, at genbrugelige flasker og kopper igen kan bruges som en måde at bekæmpe klimakrisen på, og at brugen ikke øger risikoen for smitte med COVID-19, hvis beholderne vaskes korrekt.
Valget om at gå over til mere bæredygtige og sikre metoder til hydrering går også godt i spænd med den stigning i miljøvenlige tiltag, som medarbejdere og forbrugere ønsker at se fremadrettet. Hele 72 % af medarbejdere udtrykker, at de forventer mere fra deres arbejdsgiver i forhold til bæredygtige tiltag, og uden for arbejdspladsen viser forbrugerne også, at de ønsker at være mere bæredygtige. I et nyt studie svarer 50 % af respondenterne, at de kun køber produkter fra brands, der forsøger at være miljøvenlige.
Vi ser også kommende ændringer i lovgivningen rundt omkring i verden, der skal stramme reglerne for mængden af genereret affald i et forsøg på at bremse yderligere skader på planeten. I Frankrig har man forbudt plastikkrus og lignende fra januar 2020, da de udgør 5 kg affald pr. indbygger om året.
Virksomheder har mulighed for at skabe stor forandring, og efterspørgslen eksisterer allerede på internationalt plan. Alene i Japan ønsker to tredjedele af indbyggerne at se en ny international aftale, der skal tackle plastikforurening. Et initiativ i Sverige betaler befolkningen for at genbruge, mens mere end halvdelen af landende i Afrika er begyndt at forbyde brugen af engangsplastikposer på nationalt plan. Ændringer som disse bliver mere og mere almindelige og kan i sidste ende medføre, at virksomheder kan blive tvunget til at være mere bæredygtige tidligere end senere.
Når det er sagt, kan virksomheder selv vælge at tage del i forandringen uden indgriben fra myndighederne. Det har vi set hos Goldman Sachs, som har taget et stort skridt i kampen for det gode. Virksomheden har tidligere tilstræbt at fjerne 85 % af sit plastikforbrug ved udgangen af 2019 og er på vej til at fjerne 100 % af plastikflasker og plastaffald ved udgangen af 2025 ved at stille vandautomater tilsluttet vandforsyningen og genbrugelige flasker til rådighed. På samme måde har aktører i hotel- og restaurationsbranchen, såsom Kimpton Clocktower Hotel, også gjort en indsats for at begrænse deres forbrug af plastik ved at bruge vandautomater tilsluttet vandforsyningen – og viser gæster og kunder, at de yder deres i kampen mod klimaforandringerne.
Disse er små, men effektive måder at hjælpe kloden på, der bringer os væk fra engangsplastprodukter – og alle virksomheder bør følge trop og arbejde sammen om at skabe en grønnere fremtid. Virksomhederne vil også opleve økonomiske fordele, når de belønnes af investorer og kunder for at udvise en klar miljømæssig, social og ledelsesmæssig (ESG) målsætning.
Hvordan kan virksomheder tilbyde sikkert og bæredygtigt drikkevand?
En af de mest effektive måder at tilbyde sikker og bæredygtig hydrering på som virksomhed, er at leje en vandautomat, der er koblet direkte på vandforsyningen, så man fjerner behovet for vand på flasker. Vandautomater, som er tilsluttet vandforsyningen, bruger typisk UV-lys til at rense vandet for bakterier, vira og cyster – til op over 99 % i flere tilfælde. Mange bæredygtige drikkevandsløsninger har også en antimikrobiel belægning på de vigtigste overflader, særligt omkring aftapningsområdet – på knapper, dyse og drypbakke. Dette giver ekstra beskyttelse mod forurening fra bakterier og mug. Ved at tilbyde denne løsning sammen med bionedbrydelige eller komposterbare kopper, hvor genbrugelige flasker ikke er en mulighed, kan virksomheder tilslutte sig kampen mod engangsplast og samtidig give medarbejdere og kunder adgang til sikkert drikkevand.
At tage denne dialog med sine partnere og spørge, hvad de gør for at håndtere deres miljømæssige påvirkning, og om der er en måde at hjælpe dem på – og i sidste ende finde dem, der deler jeres behov for en miljøvenlig fremtid – er vigtigt. For at skabe forandring er vi nødt til at sætte ind fra alle sider, særligt da otte globale forsyningskæder står for mere end 50 % af den årlige drivhusgasudledning på verdensplan – en chokerende statistik. Hvis virksomheder lægger et større pres på producenter og leverandører til også at blive mere bæredygtige, kan vi for alvor udrette noget i kampen mod klimaforandringerne.
Det kan lade sig gøre at tage skridt, der måske synes små, men skaber stor forandring i vores forbrug af plastik. Virksomheder står et sted, hvor de kan vise vejen i forandringerne og vise deres medarbejdere, kunder, investorer og andre, at de mener det, når de ønsker en bæredygtig fremtid, samt tilbyde vital hydrering for at øge arbejdsstyrkens trivsel og produktivitet.
Mere om bæredygtig hydrering
Hvorfor det er tid for virksomheder og organisationer at byde velkommen til en ny og mere miljøvenlig fremtid. Læs vores hvidbog nu.