• Få et tilbud
 • Idag har Waterlogic på verdensbasis sparet planeten for engangs-plastflasker

  Din hukommelse: Mere vand = skarpere hjerne?

  Sendt af ,
  Din hukommelse: Mere vand = skarpere hjerne?

  Glemmer du at drikke nok vand, går det ud over koncentrationen. Faktisk går dehydrering ud over alle dine mentale funktioner. Derfor bør du starte hver dag med et glas vand, mener Joshua Gowin, som har en doktorgrad i neuropsykologi.

  Udover en sund livsstil med balanceret kost og fysisk aktivitet, er det også vigtigt at få nok vand, for at hjernen kan fungere, som den skal. Det forbedrer nemlig alle dine kognitive funktioner som hukommelsen og koncentrationen.

  ”Selv om jeg ikke nødvendigvis føler mig så tørstig om morgenen, er min faste morgenrutine at tage et glas vand. For efter at have studeret hjernen i en årrække, ved jeg, at noget af det bedste til at holde min hjerne skarp er nok vand – ud over nok søvn og at løse krydsord” Joshua Gowin i en artikel om vand og hjernefunktion for tidsskriftet Psychology Today.

  Gowin har en doktorgrad i neuropsykologi fra University of Texas i Houston, USA. Neuropsykologi er en retning inden for psykologien, som ser på sammenhænge mellem krop og sind i form af, hvordan hjernen reagerer på vores adfærd.

  Dehydrering giver dårlig kort- og langtidshukommelse

  Ifølge Gowin har en række studier fundet bevis på, at dehydrering har negative konsekvenser ikke bare for kroppen generelt, men også fordi for din krops kontrolcenter: Din hjerne.

  ”Flere års forskning viser, at når kroppen er dehydreret, har vi større problemer med at holde fokus og være opmærksomme”, forklarer han.

  Dehydrering kan nemlig svække din korttidshukommelse (altså din evne til at huske ting, der lige er sket). Men den kan også påvirke din evne til at finde minder og information frem fra lageret i langtidshukommelsen (der hvor du gemmer alt det, du har oplevet, set og hørt i fortiden).

  ”Vores hjerneceller er afhængige af en hårfin balance for vand og flere andre faktorer for at kunne virke normalt. Når du mister for meget væske, bliver balancen forstyrret og så bliver dine hjerneceller mindre effektive. For eksempel svækkes helt elementær, mental planlægning som at beregne, om du kommer for sent på arbejde ved at snooze 15 minutter længere, når din væskebalance er for lav”, forklarer han.

  Du mister væske om natten

  Den længste periode vi er uden vand i døgnets 24 timer, er de 6-9 timer, hvor vi sover. Selvom søvn ikke er en specielt energikrævende aktivitet, mister du stadig væske. En nem måde at se hvor dehydreret du bliver efter en lang nats søvn er ved at se på din urin om morgenen: Jo større dit væsketab er, desto mørkere bliver det. Og så er det bare ud efter et glas vand.

  ”For hvert åndedrag udånder du en smule af dit lagrede vand og den samlede effekt er, at du tørrer ud”, fortæller Gowin og fortsætter: ”Netop derfor har jeg gjort det til en vane at drikke et glas vand, så snart jeg står op. Det er så let og vi lever i en verden, hvor det at have rent og friskt drikkevand i hanen er en luksus, vi bør sætte pris på.”

  Hvor meget vand en voksen helst skal drikke hver dag er ikke en eksakt videnskab. Meningerne er nemlig mange, og det kommer blandt andet an på dit aktivitetsniveau, størrelse og væskeindtag gennem maden. De fleste meninger ligger omkring 2 liter vand om dagen. En god huskeregel er også at drikke mere vand, når det er varmt i vejret eller du er fysisk aktiv fx ved sport. Børn bliver desuden hurtigere dehydrerede end voksne.

  Vidste du, at jo ældre du bliver, desto sværere har kroppen ved at føle tørst? Det sker, når musklerne svækkes.

  Sammen med dem svækkes signalerne til hjernen om, hvor meget du har spist og drukket nemlig også. Derfor bliver mange ældre dehydrerede. Så vil du passe på dine ældre familiemedlemmer, skal du minde dem om at drikke nok vand.

  Vandautomat
  Er det på tide at overveje at investere i en vandautomater?