Vidste du, at blodplasma har næsten samme saltindhold som havvand? Eller at der findes en kæmpe sky af vanddamp ude i verdensrummet, som kredser om et sort hul? Her får du 7 sjove og specielle facts om vand, som du sikkert ikke vidste.
1. Ingen anede, at vand var en kemisk forbindelse: Fra oldtiden og frem til 1700-tallet antog videnskaben, at vand var et grundstof og et af de fire elementer. Ifølge den overbevisning er alting lavet af en kombination af ild, jord, vand og luft. Men i 1783 opdagede den franske kemiker Antoine Lavoisier, at vand faktisk er en kemisk forbindelse mellem hydrogen og oxygen. Alligevel tog det næsten 150 år, før kemikerne verden over blev enige om, at formlen for vand skulle være H2O.
3. Blodplasma har lige så meget salt som havvand: Blodet er kroppens flydende transportsystem. Derfor overrasker det måske ikke, at det primært består af vand. Den overraskende del er, at det faktisk er hele 90% eller 20% af den samlede væske i kroppen. Samtidig er saltindholdet i blodplasma næsten det samme som i havvand nemlig ca 35%!
4. Livet opstod i vand, men ikke i havet: Det har længe været kendt, at det første liv på jorden opstod i urhavet i Kambrium-tiden. Men de sidste år har debatten i forskningsmiljøet gået på, om det nu er helt rigtigt. Vand spiller stadig en essentiel rolle i udviklingen. Én teori er nemlig, at livet er opstået omkring undersøiske, hydrotermiske skorstene. En anden er, at livet opstod i små, lave damme.
